Maak veranderingen simpel en concreet

Complexiteit werkt verlammend

Als uitdagingen complex en overweldigend zijn, ziet vrijwel niemand meteen waar we moeten beginnen. Dat kan verlammend werken, zeker als het resultaat mede afhangt van de onzekere inspanning van anderen. Mensen willen vaak wel bijdragen aan het oplossen van een probleem, maar hoe dan? Als dat niet duidelijk wordt, dan verkleinen wij mensen onze cirkel van betrokkenheid, zodat die weer samenvalt van onze cirkel van invloed. Maar dan verandert er niets… Om in die complexe gevallen überhaupt samen op weg te gaan, is het belangrijk het probleem te versimpelen, en de eerste stappen concreet en tastbaar te maken. 

Deel de beklimming op in realistische etappes

Als we het beklimmen van de berg opdelen in kleinere etappes, en de eerste stap overzichtelijk en realistisch is, dan komen we in ieder geval uit de startblokken. En natuurlijk is het belangrijk een route naar de top te schetsen, maar dat pad mag nog wijzigen. Sterker, als we eenmaal iets hoger op de berg staan, verbetert vaak ons zicht op de beste route naar de top. Dus: schets het doel, leg uit waarom het de moeite waard is, deel het vraagstuk op, en maak de eerste stappen concreet. En stel een team samen dat het nut onderschrijft van het beklimmen van deze berg. Onderweg hebben we namelijk verschillende competenties en vaardigheden nodig, van de expeditieleider tot de waterdragers, die allemaal even onmisbaar zijn om met alle mensen en spullen boven aan te komen.

Ook in de Nederlandse polder liggen bergen

Hoewel we onze polderbuurten weinig hoogteverschil hebben, geldt daar wel hetzelfde principe. Ook waar het gaat om het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Een paar duizend individuen hebben allemaal wel ideeën over hoe het beter kan in de buurt. Maar waar begin je? Voor welke eerste etappe naar de top bestaat voldoende draagvlak en energie? En hoe stel je uit een paar duizend individuen, met elk hun eigen wensen, dromen en ideeën een expeditieteam samen? Het is praktisch onmogelijk om ze allemaal te spreken, laat staan om aan alle individuele wensen tegemoet te komen. Wat je wél kan doen is het ophalen van concrete ambities en ideeën, en inwoners verbinden tot expeditieteams als blijkt dat ze samen benieuwd zijn naar het uitzicht bovenop dezelfde berg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: